Tenk deg et splitter nytt leilighetsbygg.
Arkitekter og byggearbeidere har jobbet utrettelig for å ferdigstille en lekker fasade med store glassflater som lar masse naturlig lys flomme inn i leilighetene. De nye eierene har nettopp fått nøkkelen og tråkker spent og forventningsfull over dørstokken, inn i stua, myser utover for å nyte den nye utsikten.
Men, hva ser de? Et hav av stygge riper som glitrer i sola... Katastrofe! Glass til tusenvis av kroner er ødelagt!
Hva har skjedd og ikke minst, hvem skal ta regninga?
Dette er et tenkt scenario, men det er ikke uten grunn vi har fått et hjertesukk fra Glass & Fasadeforeningen.
Dette er et problem de støter på altfor ofte, og det koster millioner hvert år, helt unødvendig!
Renholdsbransjen er jo litt på "den andre siden av bordet", siden det er vi som velger utstyr og metoder for hvordan en skal løse renholdsoppgaver.
Det vi ikke alltid ser er problemene i etterkant, der hvor det har gått galt.
Det er annerledes for Glass & Fasadeforeningen. Det er ofte de som blir kalt inn til befaring, der hvor glass har fått skader.
Derfor setter vi stor pris på innspill fra andre aktører som ser saken fra en annen vinkel enn oss. Samtidig vet vi at dere som har mye byggvask og fasaderenhold er dedikerte og kunnskapsrike folk, som legger ære i jobben dere gjør! Men, vi er ydmyke nok til å innse at vi har alle noe å lære. Særlig når seriøse aktører, som store bransjeforeninger, kommer med innspill.
Så tilbake til det tenkte eksempelet.
Hvilke årsaker kommer du på, som gjør at glasset enten ser stygt ut eller rett og slett har tatt skade?
Det kan være et utall av årsaker, blant annet:
- Avrenning og rester fra byggeprosessen, selv lenge etter at bygget står ferdig.
Det kan være byggstøv og betongstøv som ligger på glasset. Eller det kan være søl fra kjemisk behandling av fasaden, for eksempel fra jernvitriol eller siloksan.
- Det er typisk hvor glasset ikke kommer med beskyttelsesfilm, eller hvor byggearbeidere har fjernet beskyttelsen fra glasset for tidlig. Ideelt bør beskyttelsen sitte på helt til glasset skal rengjøres, etter at bygget er ferdigstilt.
- Fabrikatsfeil eller skader under transport eller montering.
- Merking av vinduet, for eksempel klistrelapper med informasjon om type glass, er fjernet før renholder skal begynne.
Herdet glass og andre typer glass som er overflatebehandlet fra fabrikk er blitt vanlig.
Disse typene får riper med engang om man bruker glasskrape. Derfor er vinduene som oftest merket med hva slags type glass det er, og har ofte informasjon om hva glasset tåler eller ikke tåler.
Dessverre er det mange av bygningsarbeiderne som fjerner dette, før de som har renholdet kommer og skal rengjøre glasset.
Det hender fort at håndverkeren har brukt det verktøyet de har for hånden, kanskje en metallspatel, gulvskrape eller en tapetkniv.
Vær derfor alltid oppmerksom og sjekk glasset grundig, om merking av vinduet mangler. Det er kjipt å få skylda for en skade som andre har forårsaket!
- Det kan også være skader påført under rengjøring av glasset.
©Bilde: Glass og fasadeforeningen.
Eksempel på advarselsklistremerke på nytt glass.
Glass & Fasadeforeningen
Dette er en interesseorganisasjon for bedrifter med virksomhet innenfor forvaltning, rådgivning, prosjektering, produksjon, bearbeiding, montering og handel/salg av glass- og tilhørende produkter. De har også ansvaret for fagutdanningen innen glass.
Kort fortalt, de er ekspertene på glass og fasade. Derfor er de også gode støttespillere om du har behov for mer informasjon om behandling og rengjøring av forskjellige glasstyper.
Les mer på glassportal.no
|
|
"Vær alltid oppmerksom og sjekk glasset grundig om merking av vinduet mangler. Det er kjipt å få skylda for en skade som en annen har påført!"
©Bilde: Glass og fasadeforeningen.
Hva slags utstyr mener du man må være veldig forsiktig med å bruke for å unngå skader?
Ta en kikk på bildet over, hva tror du har har forårsaket skaden her?
Helt riktig - det ser ut til å komme fra en skrape
Vi forstår at det å rengjøre glass på nybygg kan være krevende, og at glasskrape kan være virke som siste utvei for å få fjernet størknet betong, silikon, fugemasse, lim og klistermerker, osv.
Hvis det er tilfellet er det et par ting det er viktig å huske på:
- Kontakt alltid byggherre FØR du gjør noe som helst. De kan gi informasjon om hva slags glass det er.
Er det for eksempel termiskherdet glass, selvrensende glass, eller glass som er belagt eller overflatebehandlet, så får de raskt skader om man bruker en skrape eller andre verktøy ved rengjøring.
- ALDRI begynn å rengjøre et glass hvor du ser at det er mye smuss og mulige skader. Snakk alltid med byggherre først og gi ingen garantier for resultatet.
Skyll alltid overflaten godt med vann og børst forsiktig vekk alt løst smuss og støv.
- Lag gjerne en skriftlig ansvarsfraskrivelse om vinduet er tydelig stygt og mest sannsynlig skadet under byggeprosessen.
- Dokumenter hvordan glasset ser ut før du starter og vær obs på at enkelte type riper kun synes i spesielt lys som ved lav sol. Ta bilder og skriv ned i detalj hvordan det ser ut og hva du har gjort.
Dette kan være en god sikkerhet å ha i tilfelle det skulle oppstå problemer og spørsmål om hvem som har påført skaden i ettertid.
Her er det tydelig at noen har forsøkt å tørke av eller har kommet borti glasset mens det er masse byggstøv på det. Dette kan ha forårsaket skader i glasset som er nesten umulig å se før i ettertid.
Gode tips
I "Veileder mot overflateskader og riper" kommer Glass og Fasadeforeningen med noen gode tips til renhold av vinduer:
- Skyll grundig med vann før og etter rengjøring.
- Nyinstallerte vinduer og glass vaskes med lunket vann med egnet rengjøringsmiddel for glass og med myk klut.
- Skyll deretter med vann og tørk med ren, lofri klut eller gumminal.
NB! Bruk aldri plastnal eller metallnal.
- Kontakt Glass og Fasadeforeningen eller vindus-/fasade-/glassleverandør for råd og veiledning om fjerning av flekker og tilgrising som ikke lar seg fjerne ved rengjøring i henhold til punkt 1. og 2.
HUSK:
- Utstyr for rengjøring må holdes rent og fritt for skarpe partikler som støv og andre urenheter som kan ripe overflaten.
- Det skal kun benyttes rengjøringsmidler egnet for glass.
- Glass som grenser til betong krever ekstra stor oppmerksomhet ved rengjøring da betong avgir støv som kan feste seg til nal og kluter.
- Unngå rengjøring av glassoverflater i direkte sollys og sterk varme.
- Rengjøringsutstyr av metall bør aldri benyttes direkte på glassoverflater!
Gode problemløsere til glass
- Pris
-
kr 220
/Boks
kr 275
Eks. MVA
- Pris
-
kr 96
/Flaske
kr 120
Eks. MVA
- Pris
-
kr 201
/Boks
kr 251
Eks. MVA
- Pris
-
kr 393
/Flaske
kr 491
Eks. MVA
- Pris
-
kr 136
/Flaske
kr 170
Eks. MVA
- Pris
-
kr 185
/Flaske
kr 231
Eks. MVA
Problemer du kan støte på og hva du bør gjøre
|
|
Betongavrenning og byggstøv:
- Skyll av løse partikler og støv med vann
- Syrevask glasset. Betongslør og gipsstøv fjernes best med sure midler.
Les mer om det i produktteksten på Kal-X. NB: Pass på at du ikke søler på fasaden eller vinduskarmen under behandlingen
- Er det fortsatt flekker på glasset, poler vekk avrenninger og alkalierester med et glassrensepulver, som Sörbo Remover
|
|
Klistremerker og lim:
Bruk Citrus Rens og hold området fuktig slik at produktet få virke. Etter å ha fjernet etiketten (f.eks. med hvit pad), rens over med Anti Freeze eller Booster for å fjerne rester etter citrus, lim og etikett.
Vask deretter vinduet. Er det silikon på vinduet finnes det også spesielle løsemidler for dette.
|
|
|
|
|
|
Størknet betong:
Om det ikke har vært beskyttelsesfilm på glasset, og du ser at det er sølt mye betong og puss som har fått tørke på glasset er det best å ikke gi noen garantier. Sement er sterkt alkalisk og det kan ha laget etseskader på glasset som ikke lar seg fjerne. Det er også lett å lage riper når det fjernes.
Kontakt byggherre, dette er mest sannsynlig en erstatningssak som det er best og ikke bli blandet inn i. Vi anbefaler en skikkelig syrevask (eks med Kal-X), men husk å ta hensyn til andre materialer.
|
|
Jernvitriol:
Jernvitriol er et middel som brukes for å få naturlig tre til å gråne. Problemet er at jernvitriol er et oksidasjonsmiddel og det kan skade såkalt selvrensende glass. Kommer du over glass som er skadet på bygg hvor kledningen er av ubehandlet treverk, kan dette være årsaken. Ta kontakt med byggherre.
|
|
|
|
|
|
Nupper i glasset:
Om du merker at overflaten kjennes litt ru ut når du drar over med fingrene, samtidig som glasset ser rent ut, så kan det være støv eller glassrester fra produksjon (noen ganger omtalt som punktfeil).
Det kan være fristende å skrape vekk nuppene, men de er som små diamanter og vil nesten alltid skade glasset.
Ta kontakt med byggherre og gi ingen garantier.
|
|
Vi har full tillit til dere som utfører renhold og vet at dere har lyst til å gjøre en god jobb, på en forsvarlig måte.
Glass & Fasadeforeningen hadde gjerne sett at bruk av glasskrape var forbudt. Det er ikke få vinduer som må byttes hvert år på grunn av skader, og veldig ofte blir det en juridisk kamp om hvem som skal betale.
Er det han som sølte betong, er det han som forsøkte å rydde opp etter han som sølte, er det han som solgte skrapa?
Vær derfor veldig bevisste før dere bruker en glasskrape og avklar alltid med byggherre eller eier, slik at dere ikke blir sittende med skjegget i postkassa og får en saftig regning på ødelagt glass!