Du har sikkert hørt det: «Oh, denne polishen er bra, den har høyt tørrstoff innhold!»
Men hva i all verden menes med det og hvorfor er det viktig?
Tørrstoff
Det at polish har høyt tørrstoffinnhold gir en indikasjon på hvor god kvalitet det er på polishen.
Polisher med høyt tørrstoffinnhold gir ofte bedre beskyttelse som varer lenger, og gulvet trenger ikke altfor mange strøk med polish før du får en jevn og fin overflate.
Er det derimot veldig lavt tørrstoffinnhold så blir det ikke mye beskyttelse igjen på gulvet etter at polishen har tørket.
I det lange løp så lønner det seg absolutt å heller legge litt mer i polishen enn å kjipe inn og bruke en billig polish. Ellers kan du risikere å måtte gjøre jobben på nytt om ikke lenge.
Hva er tørrstoff?
Om du hadde helt polish i en kjele og kokt vekk vannet og løsemidlene, da ville du sett at det lå et pulverlignende stoff igjen i bunn av kjelen.
Det er dette som er tørrstoffet.
Det er det som blir liggende igjen på gulvet etter at vann og løsemidler har fordampet når tørkeprosessen er ferdig, etter at du har lagt polish.
For eksempel: Hvis en polish har 20% tørrstoffinnhold så vil det si at det er 20% faste stoffer som blir igjen på gulvet, mens de siste 80% er vann og løsemidler som fordamper.
|
|
Kvalitet
Så, hva bør tørrstoffinnholdet ligge på?
Nå skal det sies at kvaliteten på en polish avhenger av flere ting. Noen premium polisher har helt ned mot 15% tørrstoff, men på grunn av typen polymeere og bindemidler så kan de være knall gode allikevel.
Men generelt sett så synes vi at en polish bør ha et tørrstoffinnhold på 18-20%.
For Extreme-polisher som skal legges på områder med veldig høy trafikk og stor belastning så burde den ha et tørrstoffinnhold på rundt 22-25%.
På den andre siden så har du makset tørrstoffinnholdet på rundt 25%. Blir det høyere enn det så blir ofte polishen tung å jobbe med og vanskelig å få til å tørke jevnt. Du kan også få problemer med dårlig heft, ujevn og lav glans, bobling eller flassing.
Det er også et lite NB her, jo høyere tørrstoffinnhold jo viktigere blir det å ikke legge for tykke lag, og overholde tørketiden. Ellers kan du få problemer med heft og herding.
VISSTE DU
Som en tommelfinger-regel så sier man ofte at jo høyere tørrstoffinnhold det er, jo høyere glans får polishen.
|
|
Hva består tørrstoffet av?
Polymerer:
Hovedkomponenten er som regel polymerer, eller plast på godt norsk.
Som regel er det akrylpolymerer som brukes. Men hvilke akrylpolymerer som blir brukt kan variere, alt ettersom hvilke egenskaper polishen skal ha. Du får både kortkjedede og langekjedede polymerer.
De kortkjedede gir ofte raskere tørketid. De har som regel lavere slitestyrke fordi kjedene er kortere, men til gjengjeld gir de ofte en mykere og mer fleksibel film som er gull på gulv som utsettes for bevegelser. De har ofte ikke så høy glans og kan trenge hyppigere polering.
De langekjedede danner mer stabile lag som gir høyere slitestyrke og høyere glans. De gir også god heft på forskjellige gulvtyper som vinyl, linoleum, terrazzo og stein.
Voks:
De fleste gulvpolisher inneholder også en liten dæsj voks, det gjør polishen mykere og gir glans. Det gjør det også lettere å polere opp gulvet.
Jo høyere voksinnhold, jo mykere polish.
Plastiseringsmidler:
Dette er stoffer som gjør polymererfilmen mer fleksibel slik at den ikke skal sprekke opp når man legger flere strøk. Her brukes det ofte ftalater og estere.
Tilleggsstoffer:
Mange tilsetter mineraler for å gi polishen styrke og holdbarhet.
Noen bruker sink, andre aluminium eller kalsiumkarbonat.
Andre ting som tilsettes kan være UV-stabilisatorer, antiskli-stoffer og antistatmidler for å nevne noe.
TIPS
Amerikanske polisher har ofte høyere tørrstoffinnhold og er hardere enn europeiske gulvpolisher.
|
|
- Pris
-
kr 462
/Kanne
kr 577
Eks. MVA
- Pris
-
kr 529
/Kanne
kr 661
Eks. MVA
- Pris
-
kr 453
/Kanne
kr 566
Eks. MVA
- Pris
-
kr 532
/Kanne
kr 665
Eks. MVA
- Pris
-
kr 1 368
/Kanne
kr 1 710
Eks. MVA
- Pris
-
kr 764
/Kanne
kr 955
Eks. MVA
- Pris
-
kr 876
/Kanne
kr 1 095
Eks. MVA
LES MER: