Disse anleggene kan se ut som det kun er for de super-dedikerte vinduspussere, men la deg ikke lure, disse anleggene er i virkeligheten lette å bruke og det er mye enklere å få skinnende rene vindusruter enn ved vanlig vinduspuss metoder.
Egentlig er det perfekt for de som ikke har mye erfaring med vinduspuss.
Rentvannsanlegg kan være supert for mindre eller mellomstore renholdsbyråer som bruker underleverandører for å ta vinduspuss eller som driver med renhold av fasader, persienner osv. Eller for vaktmestere på leilighetskomplekser, butikker eller skoler. Det kan også være midt i blinken for borettslag, velforeninger, idrettsforeninger eller for de som har hytte med større glassflater nede ved sjøen. I grunn for alle som kunne tenke seg en mer lettvint måte å få rene vinduer på.
Du får helt fra mindre, bærbare og mobile anlegg opptil store anlegg som monteres i bil.
For de aller fleste holder det i massevis med et lite eller mellomstort anlegg. De er enkle å ta med seg og du kommer til på kronglete steder, ikke minst er det mye tryggere siden du slipper å rote med stige. Det eneste du trenger er tilgang på vann og strøm.
Har du lurt på hva «rentvann» egentlig er? Det får du svar på HER
- Pris
-
kr 34 419
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 19 129
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 8 569
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 153 890
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 93 489
/Stk
Eks. MVA
Fordeler med å vaske vinduer med rentvann
En av de største fordelene er at en ikke bruker kjemikalier eller vaskemidler i det hele tatt.
Det gjør det selvfølgelig mer miljøvennlig, men du slipper også såperester som kan tørke inn på glasset og fasaden som lager irriterende skjolder. I tillegg så holder vinduene seg rene lenger når du vasker med rentvann fordi det ikke er såperester igjen på ruta som drar til seg skitt og støv og det blir mindre slitasje på glasset når du bare bruker vann.
For de som driver med vinduspuss og renhold til daglig er kanskje den viktigste fordelen at du kan vaske selv i solskinn. Det var ganske mange fortvila vinduspussere der ute i fjor sommer, når det var nesten 30°C og knallsol i flere uker i strekk. Da var det nesten håpløst å vaske vinduer med klassisk vinduspuss, da ble det heller på med badebuksa og stranda neste.
MEN, hadde de hatt et rentvannsanlegg kunne de få gjort unna jobben i fei, siden vannet tørker raskere og det blir sjeldent plunder med skjolder når en vasker med rentvann selv om det er solskinn. Da hadde man rukket både jobben og stranda!
Hvordan vaske med rentvannsanlegg?
Oppstart
Selve oppkoblingen er veldig enkelt men varierer på de forskjellige anleggene. Kort sagt er det nærmest bare å koble på vannet og sette i strømmen.
Sjekk at filtrene renser vannet som de skal før du begynner, vannet skal ha maks 1PPM.
Alt dette får du kursing i når du går til anskaffelse av et anlegg.
Tips
- Mål vannkvaliteten på selve anlegget med en TDS-måler, før du har koblet på slangen og stangen. Etter å ha forsikret deg om at filtrene fungerer, mål også vannkvaliteten ut av børstene.
Noen ganger har slanger og teleskopstengene vært brukt uten filter, eller det har vært bakterievekst under lagring.
Får du mer enn 1PPM kan det hjelpe å "flushe" systemet i noen minutter.
- Har du et anlegg med RO-filter så husk å "flushe" regelmessig, ellers så tettes det fort og får kortere levetid.
|
|
Teleskopstenger
Litt mer skummelt kan det være å skulle håndtere teleskopstangen.
Et par ting det kan være lurt å huske på er å begynne med å trekke ut de øverste leddene først, særlig om du ikke skal jobbe så høyt og ikke trenger å trekke ut alle leddene. Ellers blir stangen veldig «topptung» og mindre stiv og det blir vanskelig å kontrollere den.
Ionic har laget flere informasjonsbrosjyrer om sikker bruk av teleskopstenger som kan lastes ned HER
Tenk også på vindforholdene når du begynner med å trekke ut stangen. Om du føler behov for å støtte stangen inntil noe etter hvert som du skal føre stangen opp over fasaden, er det viktig å IKKE støtte vinduskosten inntil fasaden men heller la den hvile på vindusflatene på vei oppover, ellers kan du få skitt og smuss i børsten som kan ripe vinduene.
Bruk kroppen som støtte når du vasker og bruk armene sånn at det er bicepsene som gjør største jobben og ikke skuldrene. Ikke ha stanga over hodet, da blir du fort gåen. Må du ha stanga over hodet for å komme til så trenger du egentlig en lenger stang.
Om du har mye vinduspuss er det smart å trene rygg og armer regelmessig, det er en god investering for å få en lang karriere som vinduspusser.
Under vasking
Når du har fått stangen opp i ønsket posisjon er det lurt å la vannet renne igjennom stangen og børsten i noen sekunder før du begynner på vaske, for å være sikker på at det ikke sitter noen urenheter eller småstein i børsten som kan ripe glasset.
NB: Legg aldri fra deg stangen med børsten ned, da kan vinduskosten bli full av skitt og småstein som kan lage riper senere.
Bud nummer én er alltid å begynne med de øverste vinduene. Til forskjell fra ordinært vinduspuss, så jobber man horisontalt når man vasker vinduer med rentvann.
Ikke legg press på kosten, da unngår du unødig belastning i armene når du pusser.
Vær nøye med å vask karmene hele veien rundt før du begynner å vaske vinduene. Da slipper du at skitt renner ned på de nyvaskede vinduene etter at du er ferdig, eller at støv og smuss spruter opp på ruta når du egentlig er ferdig.
Hvor lenge skal en holde på?
Det avhenger av hvor lenge siden det er vasket sist og om det er mye såperester og smuss på ruta. Vinduer ved sjøen eller ved trafikkerte veier kan være tyngre å rengjøre første gang.
Prøv deg frem, begynn med å vaske over en gang. La det tørke og se om det blir skjoldete når det tørker. Vask helt til du ser at det ikke blir skjoldete når det tørker. Da får du en føling med hvor lang tid og hvor mye jobb du må legge i de neste vinduene. Ser du at det skummer av vannet så er det et tegn på at det fortsatt er såperester på ruta, vask helt til du ser at det slutter å skumme.
Du vil etter hvert få trening i å kjenne når ruta er ren ved måten kosten sklir på. Det skal ikke lugge og vindusbørsten skal skli lett.
Tilslutt når du er ferdig med å vaske, skyller du over vinduet ved å føre kosten over i en S-form.
Tips
Når du har gjort unna vinduene, hvorfor ikke skaffe deg en fasadebørste og vaske over persienner, skodder, utvendig blikk og nedløpsrør, eller følsomme aluminumsfasader osv. når du først er i gang?
|
|
Avslutning
Koble fra og slå sammen teleskopstangen, koble fra børsten og legg den slik at den ikke blir skitten. Koble fra slangen både inn og ut av anlegget og la filtrene tømme seg helt for vann.
Hvor ofte bør du vaske vinduene?
Det avhenger av når du vasket sist og hvor du vasker. Nede ved sjøen blir det raskere saltrester på vinduet og også ved trafikkerte veier blir det fort trafikkfilm på ruta.
Det avhenger også om du vasker med varmt vann, det vil si om du har en heat-box på anlegget ditt eller om du vasker med kaldt vann.
Jo oftere du vasker, jo lettere går jobben og jo kjappere får du vinduene rene.
Som en tommelfingerregel anbefaler vi å vaske vinduene minimum 3 ganger om året, og helst med 6 – 12 ukers mellomrom per sesong. Da sparer du deg mye tid ved at vinduene blir mye lettere å vedlikeholde!
Om du er leid inn for å ta vinduspuss hos en bedrift eller lignende så ønsker de gjerne ikke mer enn 1 gang i året, men det tærer veldig på glasset og noen ganger er det nesten håpløst å få rutene skikkelig rene.
Fasaden er jo gjerne førsteinntrykket av en bedrift så en presentabel og fresh fasade er viktigere enn man skulle tro! I tillegg slites fasaden mindre når man holder den ren, da øker man byggets verdi og levetid, du reduserer også vedlikeholdskostnadene.
Tips
Om du bruker varmt vann så tar det ca 50% kortere tid å få løsnet all skitt og få vinduene rene om du vasker 1-2 ganger per år.
Om du vasker 2-4 ganger pr år så tar jobben 20% mindre tid om du vasker med varmt vann vs kaldt vann.
Selvfølgelig får du kurs i både bruk og vedlikehold hos oss om du investerer i et rentvannsanlegg. I tillegg har vi ofte service- og demo-dager.
|
|
Hva trengs av utstyr og hva koster det?
Kort sagt så trenger du:
Et anlegg, vannførende teleskopstang, slange og et par gode børster.
Du får alt fra de helt enkle portable anleggene og opp til digre anlegg, fastmontert i bil, for de store gutta i klassen!
Når det kommer til priser så får du komplette anlegg helt ned til under 10 000,- for de aller minste og helt opp til flere hundretusen for de største anleggene.
For de som driver med sporadisk vinduspuss men som ønsker et kraftig og robust anlegg så kommer du langt med rundt 20 000,-
Det kan kanskje høres ut som mye penger, men dette blir en engangs investering siden det er anlegg som du vil ha glede av i mange år og som er enkle og rimelige i drift.
Ta kontakt med oss så kan vi gi deg veiledning på hva slags type som passer behovene dine best.
- Pris
-
kr 34 419
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 19 129
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 8 569
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 153 890
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 93 489
/Stk
Eks. MVA
Vedlikehold
Det er ganske lite vedlikehold som trengs, eneste man må passe på jevnlig er at filtrene renser som de skal, det gjør du enkelt med en TDS-måler.
Levetiden på kull- og sedimentfiltere er opptil 1200 timers bruk ved normal vannkvalitet og byttes årlig. DI-filteret byttes ved behov, det er på tide å bytte når vannet blir på mer enn 1PPM. RO-filteret er veldig holdbart og kan vare i alt fra 3 til 5 år avhengig av vannkvaliteten, hvor nøye du er med å bytte de andre filtrene og om du passer på å gjennomspyle det jevnlig.
Når sesongen nærmer seg slutt og vinteren står for døren er det viktig å ta en vinterservice på anlegget slik at det ikke ligger igjen vann i systemet som kan sprenge pumpa eller filterhylsene, eller som kan forårsake bakterievekst.
Lagres kjølig, tørt og frostfritt.
Om du er den typen som skifter dekka dine selv så er det en super «Gjøre-liste» HER, for hvordan du tar vår- og vinterservicen på rentvannsanlegget ditt selv.
Men om du er som de fleste andre av oss og setter bilen på verksted for å få byttet dekk, så gjelder dette også for rentvannsanlegget ditt. Vi har dyktige teknikere som tar servicen på en snupp, så slipper du å tenkte på det.