Utover å støvsuge tepper regelmessig så bør du rense teppet grundig minst èn gang i året, helst to om det er mye trafikk over teppet.
Den enkleste og mest effektive metoden er å bruke en tepperenser.
For de som driver med renhold er det praktisk å skaffe seg en tepperenser, men for privatpersoner er det fullt mulig å leie seg en.
Her kommer en steg-for-steg beskrivelser på hvordan bruke en tepperenser.
Du trenger:
|
|
|
|
- Pris
-
kr 524
/Stk
kr 655
Eks. MVA
- Pris
-
kr 736
/Stk
kr 920
Eks. MVA
- Pris
-
kr 11 545
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 10 590
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 3 890
/Stk
Eks. MVA
- Pris
-
kr 729
/Kanne
kr 911
Eks. MVA
- Pris
-
kr 46
/Stk
kr 57
Eks. MVA
På ekstra tøffe flekker:
- Pris
-
kr 266
/Flaske
kr 332
Eks. MVA
- Pris
-
kr 6
/Stk
kr 8
Eks. MVA
- Pris
-
kr 46
/Stk
kr 57
Eks. MVA
- Pris
-
kr 97
/Flaske
kr 122
Eks. MVA
På tyggegummi eller limrester:
- Pris
-
kr 46
/Stk
kr 57
Eks. MVA
- Pris
-
kr 137
/Flaske
kr 171
Eks. MVA
- Pris
-
kr 20
/Stk
kr 25
Eks. MVA
1. Test
Begynn alltid med å teste på et lite område som er lite synlig, for å sjekke at teppet tåler tepperensmiddelet og behandlingen.
2. Legg ut såpeblandingen
Bland ut tepperensmiddelet som anvist på etiketten. Spray blandingen jevnt over hele teppet for å unngå skjolder. Bruk en tepperenser om du har, hvis ikke fungerer det bra med en lavtrykksprøyte også.
La det virke som anvist på etiketten av tepperensmiddelet.
TIPS
Spray på flekkfjerner direkte på flekker etter at du har sprayet på tepperensmiddel på hele teppet. Da gir du middelet en ekstra boost for å fjerne flekken.
|
|
3. Mekanisk bearbeiding
Er teppet fryktelig skittent kan det være lurt å gå over med en skuremaskin med shampoo børste for virkelig å få dratt ut skitten.
NB: Prøv først på et lite område som er lite synlig for å sjekke at teppet tåler mekanisk bearbeiding.
4. Oppsuging
Deretter begynner du å suge opp tepperensmiddelet ved å dra sugemunnstykket sakte mot deg. Pass på at du jobber i rette linjer og gjerne med litt overlapping så du er sikker på at det ikke blir skjoldete eller striper. Her kan du bruke både tepperenser eller vannsuger.
Er teppet fortsatt skittent, gjenta trinn 2-4.
5. Skylling
Nå kommer et av de viktigste punktene, skylleprosessen.
Om man ikke er nøye her, blir det liggende igjen såperester i teppet og det virker som en magnet på ny smuss og skitt og teppet blir fortere stygt igjen. Derfor, vær nøye med å skylle teppet godt etter rensingen.
Det gjør du ved å helle på rent vann i vannkammeret på tepperenseren, spray deretter ut vann på teppet og sug opp på samme måte som i trinn 4.
Gjenta skyllingen helt til skyllevannet har sluttet å skumme, bruk gjerne pH-strips for å sjekke at du har fått ut alt såpevann.
pH skal ligge på 7-8. Er den høyere, så er det fortsatt såpe igjen i teppet.
TIPS
Vær forsiktig med å bruke for mye vann og ikke overdriv virketiden. Ellers kan limet under teppet løsne og det blir skrukkete og stygt. I verste fall må teppet byttes.
|
|
6. Tørking
Er det sommer og god ventilering i rommet bør det tørke greit av seg selv. Er det derimot dårlig tørk i rommet kan det lønne seg å gå over teppet igjen med skuremaskin med tørre bomullspads. Da får du opp mye restfukt fra teppet.
Det kan også være en idè å sette inn en avfukter eller byggtørker over natta for å få fortgang på tørkeprosessen.
Flekker:
Er du uheldig og mister kaffekoppen eller har den firbeinte et uhell på teppet, får du tips i denne artikkelen til hvordan du effektivt fjerner flekker fra tepper.