Ok, det er ganske nerdete å lage egen artikkel om tørkepapir og tørkeruller, men det å prøve å finne frem i papirjungelen kan være et styr! Jeg mener, du har C-fold, W-fold, Zig-zag, senterrull, onestop og nonstop.
Det hele høres nesten ut som en sang av Øystein Sunde!
Så, hva er egentlig forskjellen og hvordan finner man frem i jungelen av varianter?
Det vi vanligvis kommer borti når en har renhold er toalettpapir og håndtørkepapir. I denne artikkelen tar vi for oss håndtørkepapir.
Det høres jo ikke så mye ut, men fordi det er et stort spekter av forskjellige typer papir som skal dekke en rekke forskjellige behov, så blir det fort ganske mange forskjellige typer allikevel.
I tillegg så finnes det flere leverandører av papir og dispensere. De to største er nok Katrin og Tork. Har du renholdet på kjøpesenter, kontorer, restauranter osv så er sjansen stor for at de har papirdispensere fra nettopp Tork eller Katrin.
Noen ganger har produsenten spesiallaget dispenserne slik at kun deres eget papir passer til akkurat den dispenseren. Det kan være litt irriterende som forbruker. Heldigvis gjelder det ikke alle dispensere, men det kan gjøre det litt forvirrende å vite hvilket papir som passer til forskjellige dispensere.
Nederst i artikkelen får du en stor oversikt over hvilke typer papir som passer til de forskjellige dispenserne.
La oss prøve å koke det litt ned så det skal bli enklere å få oversikt.
Hva betyr de forskjellige foldingene?
Her kan du se hva de fleste foldingene vil si:
Nye dispensere - hva skal man velge?
Skal du installere nye dispensere så er det et par ting det er lurt å tenke på.
1. Forventet forbruk
Hvor høy er besøksfrekvensen, det er den viktigste faktoren for å avgjøre hvilken type du bør gå for.
Er det et toalett til et mindre kontorfellesskap så er det nok med dispensere som er beregnet til middels eller lavt forbruk. Er det derimot en skole eller bedrift med flere hundre elever eller ansatte så trengs det dispensere som er beregnet for høyt forbruk.
Bommer man her, kan det bli mye ekstraarbeid med stadig behov for påfylling og vedlikehold.
I tillegg til å ha riktig størrelse, så har også utmatingen noe å si for å forhindre unødig og overdreven forbruk.
For eksempel så vil lukkede dispensere som mater ut ett ark av gangen minske forbruker drastisk i forhold til dispensere uten begrensning på utmatingen.
Oversikt forbruk vs papirtyper:
-
- Tørkerull: Størst sjans for overforbruk
- Foldede tørkeark: Mindre sjans for overforbruk, f.eks. "non-stop"
- Perforerte tørkeark og automatiske dispensere: Lavest sjans for overforbruk, f.eks. "one-stop"
|
|
2. Hygiene
Et av hovedfokusene til produsentene er god hygiene. Dette er også et viktig punkt å tenke på når man velger dispenser.
Ofte er de billigste også de med lavest hygiene. Dette gjelder kanskje mest for toalettpapir.
For eksempel ordinære doruller som henger åpent i toalettrommet er noe av det billigste du får, men de er mye mer utsatt for bakteriespredning i forhold til om en hadde valgt en lukket dispenser med utmating av ett og ett papir avgangen. Papiret vil være beskyttet mot bakterier som naturlig nok er i hopetall på et toalett og ingen andre vil være i kontakt med papiret enn hver enkelt gjest.
Det gir også økt komfort for gjester.
Noe av det samme prinsippet gjelder også for tørkepapir. Tørkeruller hvor papiret henger eksponert vs automatiske dispensere har noe å si for hvor hygienisk bruken vil være.
Det er i allefall verdt å gjøre seg noen tanker om det før man velger nye dispensere.
3. Kvalitet og inntrykk man ønsker å gi gjestene
I tillegg bør man snakke med kunden hva som er viktigst for dem, økonomi eller komfort. De fleste papirprodusenter kommer med to serier. Èn i økonomi kvalitet og èn i premium kvalitet.
Ofte er det slik at økonomi variantene baserer seg på resirkulert papir og er gjerne litt grovere i papiret. Mens premium variantene gjerne er basert på nyfiber, det vil si nytt papir som er mykere og hvitere enn resirkulert papir.
Økonomi-serie:
|
|
Premium-serie:
|
|
4. Fleksibilitet
En siste ting det er kjekt å ha i bakhodet er at enkelte dispensere passer kun til et begrenset antall typer papir, da blir du fort veldig låst og jepp – ofte er prisen høyere på den type papir.
Det kan absolutt være kjekt og ikke minst fancy med helautomatiske dispensere med bevegelses-sensorer, men papiret er ofte mer kostbart og du blir litt sårbar i tilfelle leverandøren plutselig får leveringsproblemer. Derfor synes vi at det er smart å velge dispenser som passer til en rekke forskjellige typer papir.
Litt sånn Rema 1000 – «det enkle er ofte det beste».
Hvilket papir passer til de forskjellige dispenserne?
Så til kanskje det aller viktigste: hvilke papirtyper kan du bruke i de forskjellige dispenserne? Her har vi prøvd å få med de aller viktigste, er det noen du savner så gi oss gjerne beskjed, så får vi de med.
Som du ser så er de desidert mest fleksible dispenserne Tork H2 og Katrin M, her kan du velge og vrake i en hel rekke forskjellige typer og foldinger. Ikke rart dette er de mest populære dispenserne.
Men som sagt, noen ønsker for eksempel helautomatiske dispensere eller lavere og mer kompakte dispensere, så selv om den type dispenser er mer "låst" til en type papir, så kan de absolutt ha sine fordeler allikevel!
|
|
Papir som passer til dispenserne:
|
|
|
|
Papir som passer til dispenserne:
|
|