Den store skrekken for de som driver med gulvbehandling er å oppleve at polishen pudrer eller i verstefall krakelerer og flasser.
Heldigvis er det ikke et vanlig fenomen. Gulvleverandører og de store gulvpleiefirmaene anslår at 2-4% av linoleumsgulv pudrer hvert år.
Men det hjelper lite for de som får problemer med det. Det er noe av det verste man kan oppleve når man driver med overflatebehandling og gulvbehandling.
Hva er pudring? Hva kommer det av? Hva gjør man om gulvet begynner å pudre? Ikke minst hva kan man gjøre for å forhindre at det skjer, det skal vi kikke litt på i denne artikkelen.
Hva er pudring og krakelering?
Pudring på polishbehandlede gulv ser ut som et tynt støvlag som dannes på gulvet og særlig der det er stor slitasje eller der det er mye trafikk. Er det svak pudring kan det være vanskelig å skille pudring fra vanlig støv, men støv fra pudring er vanligvis hvitere enn vanlig «husstøv».
Er det derimot sterk pudring eller krakelering, så ser man at polishen rett og slett ikke hefter til gulvet og polishen begynner å flasse eller «boble». Det kan i tillegg ofte bli fryktelig mye hvitt støv overalt som kryper opp på bukseben og inventar. Ikke særlig lekkert! Ikke minst så sliter det på gulvet.
Nordisk fenomen
Problemer med at gulvpolish pudrer eller krakelerer skjer som oftest i land med kaldt klima, derfor har det vært registrert en del plunder med det her i Norge. Ofte er det mer problemer med det jo lenger nord en kommer.
Pussig nok kanskje, så skjer det oftere på nye gulv enn på gamle gulv, og det oppstår gjerne først på steder som belastes mye som i gangbaner og områder med stor slitasje.
Hele 97-99% av tilfellene av pudring var på linoleumsgulv, resten på vinyl og stengulv.
Når oppstår problemet?
Hvis polishen starter å pudre eller å krakelere så gjør den vanligvis det ganske raskt etter at man har lagt den ut. Som regel starter det rundt 2 uker etter skuring og polishbehandling men i enkelte tilfeller kan det skje så sent som opptil et halvt år etter gulvbehandlingen, faktisk kan noen gulv starte å pudre først etter flere år.
Risikoen for at polishen skal starte å pudre øker betydelig om du tar polishjobben på vinteren, studier viste at det toppet seg i januar.
Hva kommer det av?
Problemet oppstår som oftest på linoleumsgulv, men enkelte har også hatt problemer med pudring på kvartsvinyl, terrasso og klinkerfliser.
Pudring oppstår når polish tørker "feil", som vi skal se på i artikkelen så er det mange faktorer som kan være inne i bildet. Hvis det går galt under tørkeprosessen så vil polishen begynne å forstøve seg når den utsettes for slitasje. Det kan oppstå etter noen uker, måneder eller til og med år.
Krakelering skjer gjerne når forarbeidet er for dårlig slik at polishen ikke hefter og begynner å flasse av.
Her kommer noen av hovedårsakene til pudring av polish:
Underlag og materialer
- Fabrikkfilm og bindemidler i linoleumen går dårlig overens med gulvpolishen. En del linoleumsbelegg er behandlet med montanvoks noe som gjør at polish hefter dårlig.
- Gulvet har tidligere blitt behandlet med olje eller voks og man har ikke skurt opp gulvet tilstrekkelig før man legger polish.
- Linoleumsgulvet eller steingulvet er gammelt og porøst, da må man være nøye med å påføre porefyller slik at polishen hefter jevnt.
Miljø
- Temperatursvingninger, for høy eller for lav temperatur. Temperaturen bør være på en 15-25°C.
- Endring av luftfuktighet under tørkeprosessen. Det kan oppstå ved fyring eller i kuldeperioder og ved trekk. Optimalt bør det være rundt 30-60% luftfuktighet.
NB: Vær obs på ventilasjon! Om ventileringsrør eller vifter går rett ned mot gulvet så kan det føre til problemer med pudring.
- Gulvet blir for varmt mens polishen tørker på grunn av direkte sollys eller varmekabler i gulvet.
- I nye bygg kan betong og lignende underlag ha mye restfukt i seg som kan trekke igjennom mens polishen tørker og gjøre at polishen tørker ujevnt. I tillegg fører det også til for høy pH i gulvet, siden betong er alkalisk. Det kan også være med på å forårsake pudring.
- Mye betong- og gipsstøv i lokalene gjør at gulvet får for høy pH og sliter på polishbehandlingen og får det til å pudre.
Polishutlegging og rengjøring
- For dårlig oppskuring. Fabrikksfilmen på gulvbelegget er ikke skurt opp eller rester av gammel polish sitter igjen.
Her kan du lese mer om hvordan du bunnskurer.
- For kort tørketid etter oppskuring, eller for kort tid imellom polishstrøkene.
Gammel og porøs linoleum kan trenge opptil 4 timers tørketid mellom hvert strøk.
Tips
En enkel måte å sjekke om det er mye restfukt igjen i gulvet er å legge et A4-ark på gulvet.
Hvis papiret krøller seg eller bøyer seg opp i hjørnene etter 10 minutter, er det en indikasjon på at gulvet trenger å tørke mer.
Vil du være 100% sikker er en fuktmåler tingen.
|
|
- Polishen legges ut for tykt.
- Ikke grundig nok nøytralisering før utlegging av polish.
Hvordan man nøytraliserer gulv etter oppskuring kan du lese mer om her.
- Vaskemidler har for høy pH og man bruker for mye vann.
- For lav rengjøringsfrekvens. Støv og smuss sliter på polishen og kan få den til å starte å pudre.
- Gulvet tørrpoleres for ofte.
MYTE
Mange tror at pudring kommer av fabrikatfeil på polishen eller gulvet.
Et forskningsprosjekt viste derimot at problemet ikke oppstår på grunn av èn type polish, èn type type gulv eller èn type vedlikeholdsprodukter.
Det oppstår heller på grunn av en kombinasjon av flere forskjellige uheldige omstendigheter som utløser pudring og krakelering.
|
|
Oppsummering
Som regel er det en kombinasjon av flere uheldige forhold som gjør at pudring oppstår, oftest er det på grunn av:
- For lav luftfuktighet under tørkeprosess.
- Underlaget slipper igjennom fuktighet.
En undersøkelse viste at risiko for pudring økte betydelig når fuktigheten i gulvet var på mer enn 30%.
- Gulvet er slitt og porøst.
- Gulvpolishen er for hard.
- Det brukes for våte rengjøringsmetoder.
- For lave rengjøringsfrekvenser.
Fiksing og forebygging
Pudring er rett og slett noe herk.
Har du fått problemer med det så er det, som du sikkert har skjønt, et veldig komplekst problem som ikke alltid er enkelt å fikse.
Generelt kan vi si at om kun små områder flasser eller pudrer kan du prøve å skure opp akkurat de områdene.
Er det derimot mye pudring og krakelering så fins det dessverre ingen quick fix. Da må du skure opp gulvet, finne årsaken og rette på det før du kan legge ny polish.
Det er først når man har løst årsaken til at pudringen oppstod at man kan få bukt med problemet.
Noen gulv har vist seg å være «problemgulv» eller «blåmandagsgulv», så vær forsiktig med å love kunder at gulvet vil bli 100% bra igjen.
Er det en ny polishjobb du skal påta deg så vær ekstra obs om det er et nybygg, eller hvis gulvet er veldig gammelt, slitt eller porøst. I såfall er det lurt å ta en nøye gjennomgang og vurdering av punktene over før du går igang med jobben.
Det beste er om du tar kontakt med oss for å få veiledning og hjelp.
Kilde: Prosjektrapport 283-2000 "Linoleum golvbelegg Egenskaper, vedlikehold og innemiljø" Byggforsk