Vinteren er høysesong for influensa, forkjølelse, omgangssyke, norovirus, corona og alskens uhumskheter!
Da kommer det feber, hoste, sår hals, oppkast og diare. Ikke noen kjekk tilstand å være i!
Siden dette er veldig smittsomme sykdommer så spres de særlig lett hvor folk samles som på skolen, i barnehagen, på jobben, på institusjoner og på offentlige steder som flyplasser, butikker, toaletter og så videre!
Dette er steder som ofte holdes rene av de som driver med profesjonelt renhold.
Derfor har renholdere en nøkkelfunksjon i å hindre smittespredning.
Hvordan kan man minske smitterisikoen så mye som mulig?
Enkelt sagt: ved å fjerne bakterier og virus som sprer smitten.
Her kommer 3 enkle metoder:
1 Håndvask
Det er en kjent sak at en av de mest effektive måtene å hindre smittespredning på er ved å være nøye med håndvasken.
Ta deg god tid, vær nøye og bruk tørkepapir i stede for lufttørkere.
Visste du?
Hvis du benytter lufttørker til å tørke hendene med så kan du øke bakterietallet med nesten 200%!
Ved derimot å anbefale kundene dine å benytte tørkepapir i stede vil de kunne redusere bakterietallet med nesten 80% viser britisk forskning.
Les mer om det overraskende resultatet i artikkelen Papir vs håndtørker.
|
|
2 Desinfiser
Vi er forsiktige med desinfeksjonsmidler fordi vi ikke ønsker å fremprovosere resistente bakterier, men i perioder med fare for smitte kan det være lurt å ta ekstra forhåndsregler for å unngå sykdomsutbrudd.
LÆR MER: HER kan du lese mer om hvordan du kan fjerne bakterier samtidig som du unngår resistens
Et enkelt tiltak kan være å sette ut ekstra håndsprit og desinfiserende wipes på arbeidsbord, møterom, lunsjrom eller ved kaffemaskinen akkurat i denne perioden.
Et annet tips er å ha god dialog med kundene dine slik at du får beskjed om det er utbrudd av virussykdommer eller andre smittsomme sykdommer.
Det er lurt å øke frekvensen på renholdet på kritiske plasser, som toaletter, lunsjrom etc, akkurat i utbruddperioden. Du kan også forebygge ved også å vaske over med desinfiserende midler etter å ha vasket som normalt.
TIPS
Etter å ha vasket overflaten ren, spray på Anti Freeze eller et annet desinfeksjonsmiddel til overfalter og la det tørke inn UTEN å tørke av.
Anti Freeze inneholder >70% sprit og fungerer derfor også som et desinfiseringsmiddel.
|
|
Det er god økonomi å legge litt mer i renhold i slike perioder for å unngå at halve stabben ligger utslått med omgangssyke eller influensa!
Visste du?
Det finnes mange forskjellige stoffer med desinfiserende virkning.
Hvilke typer brukes til rengjøring og hva er forskjellene?
LES MER HER
|
|
3 Unngå kryssmitte
Man kan faktisk være med på å spre smitten istede for å hindre smittespredning, om man ikke vasker på riktig måte.
Det skjer ved kryssmitte.
Det vrir seg nok litt i de fleste av oss å tenke på å bruke samme klut på kjøkkenet som vi nettopp har vasket toalettet med, og heldigvis for det!
Men mange går i fella ved å bruke samme mopp eller samme klut i forskjellige rom, eller ikke bytter mopper eller kluter ofte nok.
Da kan man i verste fall «ta med» seg bakterier og virus fra en overflate eller et rom til det neste slik at man istedet for å gjøre plassen ren, heller gjør den til en smittebombe!
Fargekoder
Et av de kanskje beste tipsene for å sikre seg mot kryssmitte er å bruke fargekoder når man rengjør.
Mange kjenner det nok allerede fra matlaging, det er ikke få som har forskjellige farger på skjærefjølene sine.
Rød til kjøtt, blå til fisk, grønn til grønnsaker og hvit til kokt mat.
Det samme er også vanlig innen profesjonelt renhold.
Mikrofiberkluter og mange mopper kommer i forskjellige farger eller har fargekoder, nettopp for at man kan lage seg gode rutiner på hvilke kluter og mopper som brukes på de forskjellige plassene.
Her er noen forslag til vanlige fargekoder og bruksområder: