Subbete vær med sludd og mye salting på veiene, biler med piggdekk som gir enda mer asfaltstøv enn vanlig, dieselpartikler, sand og smuss gjør at vinduer også kan trenge en vask selv om det er vinter.
Jo lenger det får ligge, jo tyngre blir vinduene å få rene igjen. I tillegg kan det være skadelig for glasset, særlig om det er vinduer med spesialglass.
Veldig ofte så er det også skiftende vær igjennom vinteren, så det er absolutt mulig å fortsette vinduspuss-sesongen selv igjennom vintermånedene.
Da slipper du at det blir et skippertak når våren endelig kommer
Ikke minst blir det mer trivelig inne om vinduene slipper inn så mye lys som mulig og er rene og pene i mørketiden!
Hvilken metode skal jeg velge?
Mange har gått over til rentvann, men det kan være lurt å la rentvannsanlegget stå om det er kaldere enn et par minusgrader.
Med mindre du har heatbox og kan vaske med varmtvann, så blir det nesten håpløst å bruke rentvannsanlegg om vinteren.
En del vannsøl blir det jo også og det er ikke optimalt med vann som fryser til is langs veggen!
Det er også fare for frostspreng ved vinduene og på fasaden.
Anlegget ditt har heller ikke godt av å kjøres om vinteren. Det er fort gjort at vann blir liggende igjen i systemet som kan føre til frostskader
Da er det bedre å heller bruke klassisk vinduspussermetode, det er tryggere og du har mer kontroll på vannmengden.
Vi utfører vinterservice på alle typer rentvannsanlegg
Klassisk vinduspuss
Som sagt, om det ikke er sprengkulde så går det ofte helt fint å pusse vinduer med klassisk vinduspussmetode. Spesielt om bygget er oppvarmet, da fryser det ikke så lett på ruten.
Prøv deg frem i forskjellige temperaturer og gjør en vurdering.
TIPS:
• Invester i gode hansker:
Bruk vanntette vinduspusserhansker eller gode vinterhansker.
Ha gjerne i varmeposer som du får kjøpt i sportsbutikker o.l.
Om du bruker neoprenhansker så kan det være lurt å kjøpe et nummer eller to større enn du vanligvis bruker sånn at du får plass til vanter eller bomullshansker innerst, ellers blir det grisekaldt i lengden. Neglsprett er det siste en vil ha!
• Lunket og lite vann
Bruk mindre vann i bøtta og la det være godt lunket. Skift heller underveis om du har tilgang til vann på stedet.
Et annet lurt triks er å ha godt med sprit i bøtta, men pass på at det er en sprittype uten tilsetningsstoffer så den ikke rester. Unngå spylevæske, de inneholder ofte glykol og det kan fette litt på ruta. NSP Anti Freeze er et bedre alternativ, den er spesiallaget med tanke på vinduspuss på vinteren og er av 100% ren alkohol.
Om du bruker sprit i vannet er det også lurt å ha en bøtte med lokk ellers kan spriten fordampe, særlig om du bruker varmt vann.
Ha gjerne i litt salmiakk sammen med vindussåpen og NSP Anti Freeze. Da får du ekstra vaskekraft for å fjerne salt og veistøv. Det gjør det også lettere å fjerne sot innvendig fra vedfyring.
• Bruk ny gummi
Gammel nalgummi blir fort stiv og striper om vinteren. Om det er skikkelig kaldt, ned mot -5 og -10°C så kan det være en idè å bruke silikongummi, den blir mindre stiv enn naturgummi i kulda.
Vindusviskere til bil er oftest laget av silikongummi, så selv om mange ikke liker silikon nalgummi, så kan det være kjekt å ha noen liggende akkurat på vinteren.
• Bruk forvaskerpels av microfiber
Microfiber har bedre vaskekraft enn for eksempel bomull. Forvaskerpels av bomull suger også mer vann, noe vi ønsker å unngå på vinteren.
• Jobb på mindre områder av gangen
Fukt kun en rute av gangen. Er det store butikkvinduer så må de kanskje tas i flere omganger. Del de opp i mindre soner og rengjør en sone av gangen.
• Bruk en vinduskost
Er vinduene veldig skitne men tørre, så børst gjerne vinduene godt med en tørr vinduskost, for eksempel Ettore vinduskost.
Er vinduene veldig skitne med masse salt og slaps, bruk en lett fuktig forvasker eller microfiberklut for å få av det verste før du begynner å vaske.
• Ikke bruk for mye vann
Ikke overdriv vannbruken om vinteren! Bruk en lett fuktig forvasker og unngå å fukte helt inn mot karmer og kanter. Pass på at vann ikke trekker inn i lister og karmer, ellers kan det bli frostspreng.
Tørk vekk helligdager og striper med en god microfiber klut. Her kan du også fukte kluten lett med NSP Anti Freeze før du tørker vekk stripene.
Ta gjerne med en flaske NSP Anti Freeze med spraytrigger så det blir enkelt å fjerne mindre flekker eller striper.
Tørk av karmer, lister, pakninger og vindusposter ekstra godt. Husk å ta med deg nok kluter!
Unger Microklut med hjørnelommer er genial, den kan har smarte lommer i hjørnene som gjør at du enkelt kan hekte kluten på teleskopstangen og bruke den for å tørke av kanter og hjørner.
Hold nalen tørr eller ha den i en bøtte med varmt vann, slik at den ikke iser.
- Pris
-
kr 478
/Par
kr 598
Eks. MVA
- Pris
-
kr 136
/Flaske
kr 170
Eks. MVA
- Pris
-
kr 442
/Stk
kr 552
Eks. MVA
- Pris
-
kr 152
/Stk
kr 190
Eks. MVA
- Pris
-
kr 154
/Stk
kr 192
Eks. MVA
- Pris
-
kr 40
/Stk
kr 50
Eks. MVA
Problemer med dugg og kondens om vinteren
Utvendig dugg skjer oftere og oftere. Det er helt naturlig fordi nye vinduer med godt isolerte glass slipper minimalt med varme igjennom og glasset forblir kjølig, noe som fører til dugg.
Derfor har mange vindusprodusenter utviklet såkalt selvrensende vinduer, ikke bare for å unngå at skitt fester seg, men de gjør også at duggen danner vanndråper som renner av. Man får også antikondensglass for å unngå utvendig dugg.
Utvendig dugg er ikke skadelig for vinduet eller rammene, det er mer irriterende og går utover det estetiske.
Hvorfor oppstår dugg?
Kondens eller dugg oppstår når luft med fuktighet kjøles ned til duggpunktet på kalde flater.
Under spesifikke forhold, som stjerneklare netter, vindstille og høy luftfuktighet om høsten og tidlig vinter, oppstår kondens. Det har du sikkert sett om høsten eller om våren, da er ofte gresset helt dekket av dugg om morgenen.
Ved temperaturer under frysepunktet blir det til is.
|
|
Dugg innendørs derimot er det verre med, det kan føre til mugg, sopp og dårlig inneklima. Skadelig for vinduene er det også og kan føre til råte.
Årsaken til innvendig dugg er nesten alltid dårlig ventilasjon, spesielt ved stengte ventiler og tettelister, er hovedårsaken til innvendig dugging. For å bli kvitt problemet er det lurt å passe på å bruke viften på badet og kjøkkenet når man dusjer eller lager mat. En lufttørker senker også effektivt luftfuktigheten.
Dugg mellom glassene på isolerglass er et tegn på at ruten er punktert og trenger reparasjon eller utskifting.