Den fuktige årstiden er her, lave temperaturer sammen med høy luftfuktighet er gull for grønske og svartsopp!
Kanskje det ikke er lenge siden du malte huset engang, og allikevel så er det allerede masse skjolder og prikker fra svartsopp og alger.
Ikke særlig pent! Sliter på fasaden gjør det også!
Her kommer noen tips til hvordan man vasker huset utvendig og blir kvitt svartsopp.
Hvorfor er det viktig?
Det å regelmessig vaske huset og fjerne algevekst og svertesopp er ikke bare for å få det til å se pent ut, det hjelper også på å forlenge overflatebehandlingen på huset.
Så lenge du gjør det på en skånsom måte.
Det er også viktig å rense fasaden skikkelig før du skal i gang med å male, for å få malingen til å sitte godt og få et jevnt resultat, og for at malingen ikke begynner å flasse.
Når bør man vaske?
Høsten og våren er perfekte årstider for å vaske huset.
Da er det ikke for varmt i lufta og solen er ikke for sterk. Da får vaskemidlene god tid til å virke, uten at du behøver å være redd for at det skal tørke inn og skade overflaten.
Det bør heller ikke være frost. Lett frost om morgenen eller kvelden går bra, men er det fare for frost hele dagen så vil det ta lang tid før fasaden tørker skikkelig og du kan få problemer med råte.
Hvordan vaske?
- Spyl lett over fasaden med rent vann, både for å fukte og for å bli kvitt så mye løst smuss som mulig
- Start med å legge ut vaskemidlene nedenfra og oppover, da unngår du at vaskemidlene siger ujevnt nedover og lager skjolder.
HUSK: gjør alltid en test på et lite synlig sted først, for å se om overflaten tåler vaskemidlene og behandlingen!
- Ikke jobb på for store områder av gangen, begynn med et par meter i bredden. Husk å vaske hele lengden av veggen, ikke stopp midt på, ellers kan det bli skjolder.
- Bruk en fasadekost eller børste for å skrubbe overflaten, særlig om det er mye grønske, sopp, fugleskitt eller veldig skittent. Pass på at børsten ikke er for stiv, ellers kan du skade overflaten
- La midlene «henge på veggen» en stund så de får tid til å virke før du begynner å skrubbe eller skylle av, men pass på at det ikke tørker inn!
Om du bruker høyttrykkspyler så er det supert å bruke en skumkanon.
Om du skumlegger veggen så blir vaskemidlene hengende godt og tørker saktere ut. Da får vaskemidlene jobbet optimalt, men pass på at du ikke søler utover vinduer eller andre ting.
Er skummet vanskelig å bli kvitt, så kan du spraye over med vann iblandet skumdemper, før du skyller. Da kollapser skummet med engang og blir enkelt å skylle av.
- Skyll deretter grundig av, begynn ovenfra og jobb deg nedover. Pass på at du får skylt av alt av vaskemidler, ellers kan det oppstå skjolder senere, og du kan få problemer med dårlig hefting om du skal male.
- Om du skal male, pass på at overflaten er skikkelig tørr før du begynner. Dette kan ta opptil flere dager.
- Spray gjerne på soppdreper etter at fasaden er tørr, eller etter du er ferdig med å male. Det vil virke forebyggende og gjør at ny svartsopp og grønske ikke vokser frem like kjapt.
Tips
Det er lurt å legge på soppdreper en ukes tid i forveien, før du skal i gang med å vaske.
Da får soppdreperen virkelig godgjort seg og soppen og algene blir lettere å vaske av.
|
|
Vaskemidler det er kjekt å ha:
- Pris
-
kr 330
/Kanne
kr 412
Eks. MVA
- Pris
-
kr 378
/Kanne
kr 472
Eks. MVA
- Pris
-
kr 69
/Flaske
kr 86
Eks. MVA
- Pris
-
kr 218
/Kanne
kr 273
Eks. MVA
Utstyr det er kjekt å ha:
- Pris
-
kr 524
/Stk
kr 655
Eks. MVA
- Pris
-
kr 3 290
/Stk
kr 5 490
Eks. MVA
- Pris
-
kr 1 444
/stk
kr 1 805
Eks. MVA
- Pris
-
kr 830
/Stk
kr 1 037
Eks. MVA
- Pris
-
kr 19
/Stk
kr 24
Eks. MVA
- Pris
-
kr 102
/Stk
kr 127
Eks. MVA
- Pris
-
kr 20
/Stk
kr 25
Eks. MVA
- Pris
-
kr 70
/Stk
kr 87
Eks. MVA
- Pris
-
kr 159
/Pakke
kr 199
Eks. MVA
|
|
Do`s
- Sjekk nøye over fasaden før du begynner å vaske.
Se etter tegn på råte, flassende maling, sprekker eller andre skader. Ta tak i dette før du går over til å vaske.
- Tenk sikkerhet!
Pass på å bruke passende beskyttelses utstyr, det kan være overtrekksdrakt eller regntøy, støvler, engangshansker, øyebeskyttelse, særlig om du bruker litt kraftigere vaskemidler som klorbaserte midler eller utstyr som høytrykkspyler eller softwash-systemer.
- Jobb sikkert, aldri jobb alene om du skal opp i stige. Vurder om du skal leie inn stillas eller lift for å komme til i høyere områder.
Ikke ta sjanser! Det er jo kjedelig å bli sittende mange uker med beinet i gips, eller det som verre er, fordi «man skulle bare»!
- Rydd områdene rundt: Rydd vekk utemøbler, potter og annet som kan være i veien mens du holder på.
- Test alltid behandlingen på et lite område hvor det ikke er særlig synlig først, for å sjekke at overflaten tåler behandlingen.
Øk heller på med vaskemidler etter hvert ved behov.
|
|
|
|
Don`ts
- Ikke skipp å sjekke fasaden før du begynner!
Du kan få deg noen ubehagelige overraskelser om du ikke har oppdaget råte, begynnende flassing eller bobling, sprekker eller andre skader før du begynner.
- Ikke doser vaskemidlene for høyt!
Begynn heller med lav dosering og sjekk virkningen. Det er bedre å legge på litt svakere bruksløsning og heller la det virke lenger på overflaten, enn å knalle til med store mengder kraftige vaskemidler!
Ja, du blir raskere kvitt skitt og grønske, men det kan også skade overflaten! Husk at klorbaserte og softwash midler også kan gå hardt utover planter og bed.
- Unngå at sterk såpe spruter på vinduene.
- Bruk høytrykkspyler med varsomhet.
Ikke stå for nærme veggen eller bruk for høyt trykk, ellers kan vann trenge for langt inn i overflaten og skape råte eller sprengningsskader.
Vær også forsiktig med å bruke høyttrykkspyler for nærme vinduer, særlig om de er gamle, ellers kan vann trenge inn via pakninger etc.
- Ikke ignorer tegn på begynnende sopp- og grønskevekst, særlig hvis du skal male!
Om du bare maler over så vil det kunne fortsette å utvikle seg og slå igjennom ganske raskt. Det er kjipt om du nettopp har brukt masse tid og krefter på å få fasaden fin!
- Ikke slurv når du skyller av vaskemidlene. Pass på at alt av rester skylles skikkelig av, ellers kan midlene bli liggende igjen på overflaten gi misfarging senere.
- Ikke mal over for tidlig, særlig om lufta er kjølig og rå.
Husk, det kan fortsatt være mye restfukt i fasaden selv om den ser tørr ut på overflaten. Spesielt om du har brukt høytrykkspyler.
La veggen tørke skikkelig før du begynner å male, ellers kan du få problemer med flassing, bobling eller råteproblemer senere.
|
|
NB:
Vær obs på flater som er veldig gamle, som har tydelige skader eller slitasje, eller som er behandlet med oljemaling, oljebasert beis eller linoljemaling.
Her kan vasking med høyttrykk eller med kraftige vaskemidler gjøre skade på overflaten. Vær derfor ekstra nøye med å teste behandlingen på et lite område som er lite synlig, for å sjekke at overflaten tåler behandlingen.
|
|